OPRITI LEGEA DARII IN PLATA ! TOT CONSUMATORUL VA PIERDE

Dupa o lunga perioada in care domeniul imobiliar a fost puternic afectat de criza financiara mondiala, anul 2016 se anunta ca un an al relansarii si consolidarii activitatii in domeniul constructiilor de locuinte cu efecte extrem de pozitive asupra PIB-ului Romaniei, insa pentru aceasta relansare inca fragila, un eveniment precum promulgarea legii darii in plata sau stoparea Programului Prima Casa, va avea efecte dramatice, daca nu catastrofale, de intoarcere in perioada crizei imobiliare. Astfel, de la o crestere a PIB-ului, estimata in anul 2015 a fi de  + 4 %, s-ar putea ajunge la o scadere, de - 7 % (anul 2009).

Promulgarea legii darii in plata, asa cum a fost prezentata, modificata si avand in vedere efectele sale anuntate de banci, trebuie analizata nu doar prin prisma unor beneficii ipotetice, pe care le-ar putea aduce pentru consumatori, dar mai ales din prisma implicatiilor negative directe, care se vor produce in viitor, pentru persoanele care ar putea fi interesate de achizitia unei locuinte si pentru care va deveni aproape imposibila aceasta achizitie, in conditiile in care ar fi necesara plata unui avans de 35 %  - 40 % din valoarea noii locuinte, asa cum o serie de banci au anuntat si altele urmeaza.

Legea darii in plata va stopa imediat Programul Prima Casa, va bloca toate proiectele imobiliare in curs, va falimenta o intreaga industrie a constructiilor si va desfiinta zeci de mii de locuri de munca, iar in final pentru cativa debitori de rea credinta va suferi o intreaga tara.

Legea darii in plata nu este doar o lege profund populista, este o lege imorala pentru ca nu se poate distinge buna sau reaua credinta a debitorilor din creditele ipotecare si care va crea probleme pentru toate persoanele de buna credinta, care ar dori achizitia unei noi locuinte. Nu ar fi deloc justificat ca pentru incorectitudinea unor debitori rau platnici sa sufere toate persoanele tinere, care sunt in cautarea unei noi locuinte si care vor trebui sa astepte pe termen nedeterminat pentru acumularea avansurilor necesare.

Daca aceasta lege va conduce la aparitia unor produse bancare cu avansuri de minim 35%, asa cum se intampla deja, atunci o persoana tanara nu va mai putea sa-si achizitioneze o locuinta cand acest lucru este cel mai necesar si ar trebui sa astepte pana la 35-40 de ani, cand ar putea sa economiseasca tot avansul necesar.

Promulgarea legii darii in plata va conduce imediat si irevocabil la efecte economice foarte negative si extrem de grave, deoarece aceasta va produce:

-  falimentarea industriei constructiilor de locuinte si stoparea investitiilor din acest domeniu;

-  desfiintarea de zecii de mii de locuri de munca in domeniul constructiilor, in domeniul bancar si in toata industria conexa acestor domenii; 

-  scaderea PIB-ului Romaniei si a intregii economii prin efectele directe si cele conexe;

-  limitarea drastica a dreptului la creditare a celor care sunt in cautarea unei noi locuinte;

 

Conform cifrelor furnizate de BNR, la acest moment sunt aproximativ 18.000 de persoane care au dificultati in achitarea unui credit ipotecar. Chiar daca toate aceste persoane vor renunta la casele in care locuiesc, desi este foarte putin probabil sa se intample asta, aceasta va afecta peste 50.000-100.000 de romani care doresc sa-si cumpere o locuinta in anul 2016, iar efectele pentru anii urmatori sunt si mai dramatice.

Lasati economia sa functioneze, fara ingerinta politicului, si toti cumparatorii isi vor putea plati ratele la credit si nimeni nu va dori sa-si lase casele in care a investit in mana bancilor!

Lasati tinerii, care isi doresc cumpararea unei locuinte, sa aiba acest drept si nu distrugeti inutil planurile lor de viitor !