Nu Distrugerii Palatului Stirbei
Catre: Consiliul General al Primariei Municipiului Bucuresti
Vă scriu pentru a-mi exprima dezaprobarea cu privire la proiectul imobiliar din spatele Palatului Știrbei, de pe Calea Victoriei.
Vă solicit să nu aprobați proiectul PUZ Calea Victoriei 107 și construirea complexului multifuncțional aferent, întrucât este ilegal, încălcând reglementări ale unor zone protejate, regulamente de urbanism și hotărâri ale Consiliului.
Nu sunt de acord cu construirea unui centru comercial și a unui complex de locuințe în imediata apropiere a unui monument istoric și solicit conservarea și restaurarea monumentului, a anexelor și a zonei aferente.
Nu există vreo justificare pentru depășirea înălțimii maxime admise, de la 22 m, cât permite Zona Protejată nr. 16 Calea Victoriei (zonă cu grad maxim de protecție), la 34,5 m, înălțimea propusă pentru clădirea din spatele Palatului Știrbei. Un corp cu o asemenea înălțime ar agresa Palatul Știrbei, un monument istoric de cat. A, de importanță națională, cu o înălțime de doar 17 m.
Mai mult, amplasarea clădirii din proiect, de 21 m înălțime, de-a lungul străzii Banului ar afecta Universitatea Națională de Arte, spațiile acesteia având în mod evident nevoie de lumină naturală, nu de umbra unui colos înfipt sfidător în ansamblul de clădiri din zonă.
Partea din spate a amplasamentului încalcă regulamentul de urbanism al Zonei Construite Protejate nr. 44 Temişana, aprobat în ședința CGMB din 27.01.2011, ce permite construcţii noi cu CUT 1.8 şi Hmax 10m. Această zonă protejată cuprinde și părți din străzile Banului și General Constantin Budișteanu, unde proiectul propune clădiri prevăzute a avea CUT 3,85 şi Hmax 17,5m-21,5m, fără a fi demonstrată oportunitatea acestor depășiri.
De asemenea, este încălcată hotărârea CGMB nr. 66/2006 privind disponibilitatea locurilor de parcare. Articolele 6.1, 7.1 și 7.2 prevăd, pentru cei 11,761 mp de spații comerciale, (11.761 / 20) + 10% = 647 locuri de parcare, pe când numărul total de locuri de parcare propus în proiect este de doar 507.
Amplasarea a 30.000 mp suprafață construită va sufoca și mai mult o zonă deja foarte aglomerată a capitalei și nu poate aduce niciun beneficiu traficului infernal de la orele de vârf. Zona respectivă nu poate absorbi un volum și mai mare de autoturisme, într-un București ajuns în topul 10 al orașelor cu cel mai aglomerat trafic auto din lume.
Doresc, pe această cale, să atrag atenţia asupra lipsei de transparență și asupra faptului că nu a existat o dezbatere publică organizată serios în procesul de aprobare a acestui proiect, în condițiile în care este unul de interes public, dar și asupra abuzurilor care s-au făcut până la acest stadiu al proiectului.
Vă rog ca, în calitate de consilieri și oameni cu putere de decizie, să țineți cont de interesul și dreptul meu de cetățean la o viață de calitate, în respect față de valorile comunității și să respingeți acest proiect, argumentul principal fiind numeroasele dezavantaje ale acestuia și încălcarea legilor.
Cu stima,
Asociatia Salvati Bucurestiul Contactați autorul petiției
Anunț de la administratorul acestui websiteAm închis această petiție și am șters informațiile personale ale semnatarilor.Regulamentul general al Uniunii Europene privind protecția datelor (GDPR) solicită un motiv legitim pentru stocarea informațiilor personale, respectiv ca informațiile să fie stocate pentru cel mai scurt timp posibil. |