LASATI ORA ASA
Ei ii zic ORA DE IARNA. Dar de fapt s-a revenit la ora reala. Si e bine sa ramana asa. Definitiv. Sa nu ne mai zapaceasca iar la primavara cu … ORA DE VARA.
Cica, pe perioada lunilor de vara, cand soarele rasare la ora 4.30 si apune la ora 20.00, s-a recurs la aceasta conventie, aplicata in Romania din 1979, pentru folosirea optima a luminii naturale si reducerea iluminatului artificial.
Asta avea o oarece noima, fortata insa si ea, pe vremea cand industria duduia in tara asta. Dar acum, dupa ce-au pus-o pe butuci, ce rost mai are? Majoritatea incep lucrul la 8. Sau chiar la 9.
Apoi, organismul are nevoie de cel putin o luna pentru a se adapta la ora de vara, iar medicii recomanda odihna si plimbari in aer liber, in primele doua saptamani de la schimbarea orei.
De asemenea, ora de vara modifica si expunerea la soare; daca acest lucru este sau nu benefic, depinde de locatia si programul zilnic al fiecaruia. Lumina solara antreneaza sinteza vitaminei D in piele, dar expunerea prelungita la soare poate declansa diferite boli de piele.
Lumina influenteaza si „dereglarile afective sezoniere”, precum astenia de primavara sau depresiile. Psihologii atrag atentia ca modificarea bioritmului poate provoca tulburari grave si recomanda cat mai multe activitati de relaxare.
Unele manastiri traditionaliste nici nu tin cont de “ora de vara”. Merg dupa timpul real. Firesc, caci daca ai o rugaciunea de facut la o anumita ora, cum s-o faci la o alta ora, doar pentru ca asa li s-a nazarit unor efemeri ce-si inchipuie ca sunt conducatori?
Si nici macar nu schimba toate tarile ora.
Iata o harta:
https://saccsiv.files.wordpress.com/2015/03/oradevaraglob_66911900.jpg?w=720
Ţările colorate în albastru reprezintă ţările în care se observă ora de vară, cele în portocaliu sunt ţări care au renunţat la acest sistem, iar cele în roşu nu l-au folosit niciodată.
Normalitate Contactați autorul petiției
Anunț de la administratorul acestui websiteAm închis această petiție și am șters informațiile personale ale semnatarilor.Regulamentul general al Uniunii Europene privind protecția datelor (GDPR) solicită un motiv legitim pentru stocarea informațiilor personale, respectiv ca informațiile să fie stocate pentru cel mai scurt timp posibil. |