Sprijiniti fermele mici si mijlocii!

Evenimentele ulterioare Revoluţiei din ‘89 au determinat o fărâmiţare excesivă a terenurilor agricole şi au făcut să se piardă mult din eficienţa sistemului agricol naţional.

După 20 de ani în care statul a fost aproape spectator la încercarea fermierilor de a-şi consolida exploataţiile, apare un nou pericol, acela al industrializării excesive a agriculturii, prin apariţia fermelor gigant.

Asta ne sugerează investiţiile străine realizate în ultimii ani şi culmea, acest tip de investiţii este încurajat şi de statul român.  Valoarea fiecărui proiect pentru investiţii aprobat prin FEADR depăşeşte 1 milion de euro/ fermă în ultimii 2 ani, în peste 95% din cazuri.

Prin această petiţie doresc să obţin sprijinul persoanelor care cred în ferma mică şi medie, de tip familial, dar capabilă să se integreze comercial, astfel încât resursele ţării să fie împărţite şi exploatate de cât mai mai mulţi dintre noi şi nu doar de 1.000 de oameni de afaceri.

Doresc să obţin sprijinul celor care cred că a fi fermier nu înseamnă doar a obţine profit cu orice preţ, ci reprezintă un mod de viaţă frumos, în mijoculul naturii!

Această petiţie nu se referă la  susţinerea gospodăriei de la ţară aşa cum o ştim noi, ci la ferma care are teren, dotări şi aplică o tehnică eficientă de producţie. La ferma care este în stare să să aducă venituri peste media venitului naţional, tuturor persoanelor implicate în activitate, dar care nu are vânzări anuale totale mai mari de 500.000 de euro.

Susţinerea ideii că doar fermele mari sunt rentabile nu este corectă!

Atât timp cât prin impozite şi taxe se colectează bani pentru a plăti subvenţii, nu poate fi vorba de EFICIENŢĂ. Subvenţiile se acordă pentru că am vrut stabilitate alimentară şi putem cere şi ÎN CE FEL SĂ CONSTRUIM această stabilitate.


 

Dacă sunteţi de acord ca sprijinul financiar al statului să fie dirijat cu precădere către aceste ferme mici şi mijlocii, pentru a le consolida, vă rog să semnaţi această petiţie!

 

Vă mulţumesc!

Cosmin Popa