CONSTANTA NU E MAZARE

Stimate Domnule Primar Radu Stefan Mazare,

In perioada Sarbatorilor Pascale, cetatenii Municipiului Constanta  au beneficiat de o atentie sporita din partea primarului Radu Stefan Mazare, manifestata in scris printr-o scrisoare, prin care li s-a solicitat sprijinul in sustinerea unui proiect initiat de autoritatea locala cu privire la Portul Constanta.

Analizand continutul acestui document, suntem deosebit de surprinsi si totodata  interesati de acest demers al primarului Radu Stefan Mazare, motiv pentru care, in temeiul Legii nr. 544/2001, privind liberul acces la informaţiile de interes public, cu toate modificarile si completarile ulterioare, va rugam sa binevoiti sa raspundeti si sa asigurati punerea la dispozitie a documentelor pe baza carora s-a fundamentat luarea acestei decizii.

Suntem surprinsi de acest demers cu adresabilitate generala, intrucat din continutul sau nu rezulta interesul deosebit pe care il reprezinta pentru intreaga colectivitate locala. Avem in vedere faptul ca acest demers este lipsit de continut in ceea ce priveste argumentele concrete prin care, in situatia atingerii obiectivului propus, noi - ca si cetateni responsabili ai orasului, care prin conduita noastra ne indeplinim toate obligatiile legale fata de bugetul colectivitatii locale - nu vom beneficia de absolut nimic si mai mult decat atat, nici nu se intrevede o dezvoltarea durabila a orasului.

Argumentele la care am fi fost deosebit de receptivi vizeaza domenii precum imbunatatirea si dezvoltarea sistemului educational, a sistemului de sanatate publica, a domeniului cultural precum si strategia avuta in vedere pentru atragerea investitorilor strategici in scopul dezvoltarii mediului de afaceri constantean, cu efecte directe in diversificarea ofertei de locuri de munca .

In acest sens, am aprecia daca ne-ati oferi oportunitatea de a primi informatii cu privire la planurile si strategia dumneavoastra in ceea ce priveste  domeniilor amintite, precum si cu privire la sursele de finantare a unor astfel de proiecte.

Singurul segment de populatie caruia i se adreseaza acest demers privind preluarea unui pachet de actiuni in  Portul Constanta, dupa cum lesne reiese din continutul scrisorii dumneavoastra, il reprezinta acea categorie sociala “defavorizata” care a beneficiat si beneficiaza  in continuare de o atentie sporita, fara a aduce un aport substantial la bugetul colectivitatii noastre.

Avand in vedere ca in cuprinsul scrisorii dumneavoastra ati afirmat faptul ca aceasta reprezinta rezultatul vointei proprii si a Consiliului Local, va rugam sa ne indicati si sa ne puneti la dispozitie urmatoarele:

1)   Hotararea Consiliului Local prin care autoritatea deliberativa a municipiului Constanta a imputernicit Primarul pentru intocmirea si transmiterea documentului cu adresabilitate generala pentru locuitorii Constantei;

2)   Hotararea Consiliului  Local prin care s-au alocat fondurile necesare acoperirii costurilor generate de expedierea acestei scrisori;

3)   Modalitatea aleasa pentru transmiterea acestei scrisori, costurile totale afectate acestui demers, precum si capitolul bugetar de unde au fost alocate fondurile necesare si achitate facturile aferente serviciului;

4)   Cu privire la afirmatia dumneavoastra, potrivit careia:”In anul 2013 am agreat cu premierul Victor Ponta ca Primaria Constanta sa primeasca de la stat inca 13 procente cu titlu gratuit, iar alte 14% din actiunile statului sa fie listate la Bursa”,va rugam sa ne comunicati documentul incheiat cu premierul Victor Ponta prin care s-a agreat transferul cu titlu gratuit al unui numar de 13 procente din actiuni;

5)   Referitor la continutul scrisorii, dorim sa ne  transmiteti nota de fundamentare si orice alt document ce sta la baza analizei afirmatiilor, astfel:

  • care va fi estimarea de dividende obtinute din majorarea cu 13% a cotei de contributie la capitalul social al CNAPMC S.A.;
  • ce dividende au fost distribuite de CNAPMC S.A. si incasate de Consiliul Local Municipal incepand din anul 2008 si pana in prezent, raportat la profitul anual al Administratie portuare;
  • care este profitul pe care estimati sa il obtineti prin dobandirea a inca 13% din actiunile companiei, raportat la raspunsul de mai sus;
  • care este valoarea totala a subventiilor alocate de Consiliul Local Constanta pe ultimii 3 ani si cat s-a platit efectiv in acest sens;
  • care sunt beneficiarii subventiilor acordate de Consiliul Local Constanta si care este ponderea acestei categorii din totalul locuitorilor municipiului;
  • care sunt criteriile de selectie a celorlalte 25.000-30.000 de familii ce vor beneficia de subventie;
  • care au fost solicitarile companiilor straine cu initiativa de investitii in Portul Constanta, dar si dovezile concrete prin care Ministerul Transporturilor a obturat aceste demersuri.

6)   In conditiile obtinerii a inca 13 procente, Consiliul Local Constanta va avea o cota de 33%. Care este modul prin care se va putea influenta strategia de dezvoltare a CNAPMC S.A.?

7)   Pentru incercarea de a obtine credibilitatea constantenilor in demararea  proiectului prezentat de dumneavoastra, ati facut o paralela cu Statiunea Mamaia, luata ca si exemplu de dezvoltare si colaborare cu mediul de afaceri privat. In acest sens, va rugam sa ne comunicati:

  • Care sunt beneficiile si avantajele directe de care s-au bucurat locuitorii Constantei de pe urma acestui exemplu de dezvoltare si colaborare in ceea ce priveste Statiunea Mamaia;
  • Care este ponderea din bugetul local colectata ca urmare a cresterii numarului angajatilor din statiune, de la 8-10.000 la peste 30.000, incepand cu anul 2008 si pana in prezent precum si destinatia acestor sume, despre care presupunem ca au beneficiat toti cetatenii din colectivitatea locala, si nu doar o anumita categorie, identificata drept caz social.

In speranta ca veti da curs cu promptitudine solicitarilor de mai sus, asteptam raspunsul dumneavoastra cu deosebit interes,  pentru a va  putea asigura de suportul nostru in vederea sustinerii unor proiecte sustenabile si profitabile, de interes deosebit pentru colectivitatea locala.

Nu in ultimul rand, ne exprimam dorinta de a trai intr-un oras european, care sa ofere conditii asemanatoare oraselor amintite de dumneavoastra - Rotterdam si Hamburg – si care sa asigure posibilitati reale de dezvoltare a mediului de afaceri, bazat pe o economie de piata functionala, si nu intr-un oras de „asistati sociali”, care sa depinda, exclusiv, de „bunavointa”/”ingaduinta” unor factori de decizie politica sau a unor functionari publici.

Potrivit dispozitiilor art. 6, alin. 2, lit. c) din Legea nr. 544/2001, va solicitam ca raspunsul dumneavoastra la prezenta petitie, precum si copiile de pe documentele de interes public solicitate, sa fie comunicate la adresa de email atasata prezentei.