Ciolos, opreste crima!

 

 

Scrisoare deschisă adresată

domnului Prim-Ministru al României,

Dacian Cioloș.

 

Domnule Prim – Ministru,

 

În numele societății civile, reprezentată de asociațiile care se luptă pentru bunăstarea animalelor din România și de simplii cetățeni, care s-au decis să ia atitudine împotriva maltratării animalelor domestice și sălbatice din țara noastră, ne exprimăm mirarea că programul de guvernare al executivului condus de dumneavoastră nu conține nici o prevedere legată de aceste aspecte.

 

Trebuie spus că, din păcate, situația generală a animalelor domestice din România, atît cele cu stăpîn, cît și fără, este una extrem de precară, în foarte multe cazuri companionii cu patru picioare ai omului fiind tratați, de către concetățenii noștri, conform unor mentalitați și obiceiuri de-a dreptul barbare, demne de Evul Mediu.

 

Cu adevărat tragică este situația cîinilor fără stăpîn din țara noastră, pe spatele cărora numeroase primării, din marile orașe ale țării, inclusiv Capitala, au dezvoltat adevărate afaceri, extrem de profitabile, utilizînd bani publici, dar desfășurate prin adevărate acte de tortură și crime în masă, la adresa celui numit, nu fără temei, cel mai bun prieten al omului.

 

Sînt deja extrem de cunoscute și documentate, în toate modurile posibile, abuzurile de neimaginat, condițiile sub orice critică în care sînt tratați cîinii fără stăpîn în așa-zisele adăposturi publice din București, Constanța, Brașov, Craiova, Slatina, Râmnicu Vîlcea, Oradea, Pitești, Baia Mare, Bacău, Botoșani, Târgoviște, Alexandria și altele.

 

Există chiar și condamnări în instanță, care să certifice afirmațiile de mai sus, cum ar fi cea împotriva medicului veterinar care a activat la adăpostul public din Oradea, ce a primit o pedeapsă de șapte luni închisoare, ca urmare a torturilor pe care le-a aplicat bietelor animale pe care ar fi trebuit să le îngrijească.

 

Profitînd de caracterul aberant și anacronic al prevederilor din actuala lege care reglementează gestionarea cîinilor fără stăpîn, Legea 258/2013, ale cărei norme de aplicare au și fost suspendate de două instanțe din România, dovadă a foarte slabei calități a actului normativ, precum și de atmosfera generală, de instigare a opiniei publice împotriva cîinilor, în urma nefericitului incident petrecut în apropiere de Parcul Tei, în toamna anului 2013, numeroși primari din țara nu au nici o ezitare în a aloca sume exorbitante activităților de capturare, ”adăpostire”, ”eutanasiere” și chiar incinerare a cadavrelor de animale, sume care apoi ajung în buzunarele firmelor private de casă, care încheie ”absolut întîmplător” contracte cu primăriile, pentru desfășurarea acestor activități, iar animalele din adăposturi au parte de o moarte groaznică.

 

Numeroase proteste interne și internaționale au încercat să atragă, în ultimii ani, atenția asupra acestei adevărate industrii morbide, cunoscută drept ”Afacerea Maidanezul”, existînd chiar și mai multe luări de poziție în Parlamentul European, împotriva unor asemenea practici barbare.

 

S-a ajuns pînă acolo încît Janusz Wojciechowski, președintele Integrupului pentru Bunăstarea animalelor din cadrul Parlamentului European, a sugerat cetățenilor europeni să boicoteze turismul românesc, pentru că ”România se află, acum, sub orice standard de civilizație” în ceea ce privește situația animalelor.

 

Însuși președintele Comisiei Europene, Jean – Claude Juncker, a fost înștiințat de situația inacceptabilă a animalelor din România, fiindu-i înmînată, de către organizația Occupy for Animals - Europe, cartea intitulată ”The Invisible Rape of Europe - The psychological, financial, political, human and legal aspects of the Romanian stray animals eradication program”.

 

Așa cum îi spune și numele, cartea prezintă, într-o manieră exhaustivă și foarte bine documentată, aspectele psihologice, financiare, politice, legale și umane ale programului de eradicare a animalelor fără stăpîn din România, începînd cu decizia Curții Constituționale din 25 septembrie 2013, prin care s-a stabilit că eutanasierea cîinilor de pe stradă este legală, trecînd prin prezentarea ”Legii Ionuț” și a activității ASPA București ca o bătaie de joc la adresa a tot ce poate însemna un stat și o societate civilizate și încheind cu afacerile veroase pe care le desfășoară autoritățile statului român, pe spatele unor animale nevinovate.

 

Domnule Prim-Ministru Dacian Cioloș, crima la adresa cîinilor fără stăpîn din România trebuie să înceteze! Așa cum alte state europene sînt preocupate îndeaproape de bunăstare animalelor, România trebuie să înceapă să se comporte ca o țară civilizată, din Mileniul Trei, nu ca o adunătură de barbari din Evul Mediu!

 

Să amintim numai că Franța a aprobat recent legislația prin care se stipulează că animalele sînt ființe cu drepturi, iar cruzimea împotriva animalelor este pedepsită la fel ca cea îndreptată împotriva oamenilor. Iar Ungaria a interzis, de curînd, prin lege, ținerea cîinilor în lanț – asta ca să dăm doar două exemple despre cum sînt tratate animalele în alte țări.

 

Trebuie spus și că un sondaj comandat de Vier Pfoten în 2014, dar realizat de un institut independent de sondare a opiniei publice, a arătat că peste 60% dintre români nu sînt de acord cu eutanasierea animalelor fără stăpîn.

 

Toate studiile realizate în diferite colțuri ale lumii au arătat că nu eutanasierea este soluția pentru a îndepărta cîinii fără stăpîn de pe străzi, ci sterilizarea lor, campaniile publice de încurajare a sterilizării animalelor, precum și de sprijinire a adopției și de descurajare a abandonurilor.

 

Între timp, însă, primăriile continuă, spre ororarea și oripilarea oamenilor cu bun-simț din România, să omoare sute, poate mii de cîini lunar, în toată țara, oferind chiar dovada faptului că eutanasierea nu este o soluție, ci sterilizarea, pentru că nu pot ei să omoare cît se pot cîinii înmulți.

 

Afacerea Maidanezul” merge înainte, la fel de avantajoasă și profitabilă, pătînd în fiecare zi obrazul României și al poporului român.

 

În lumina celor afirmate mai sus, solicităm elaborarea și adoptarea, în urma consultării cu organizațiile pentru protecția animalelor, a unei noi legi pentru gestionarea situației cîinilor fără stăpîn din România, într-o manieră care să le asigure patrupedelor un tratament civilizat, uman, demn de o țară europeană a anului 2016.

 

Înființarea unei poliții a animalelor, care să împiedice și pedepsească abuzurile, crearea de adăposturi publice civilizate pentru animalele fără stăpîn, în locul lagărelor de exterminare din prezent, obligarea primăriilor să colaboreze cu asociațiile pentru protecția animalelor, desfășurarea de campanii publice de informare, sînt doar cîteva aspecte ce ar trebui impuse prin noua lege.

 

Dar, în primul rînd, trebuie interzisă eutanasierea animalelor fără stăpîn, precum și tratamentele oribile, la care sînt supuse chiar de către instituții ale Statului român, pe bani publici.

 

Sterilizarea, adopția, inclusiv comunitară, descurajarea abandonului și a înmulțirii iresponsabile a animalelor, sînt soluțiile civilizate, pentru o țară și o societate care pretind despre ele că dau dovadă de civilizație.

 

Domnule Prim – Ministru Dacian Cioloș, nu este menirea noastră să ne exprimăm în legătură cu capacitatea și pregătirea guvernului de tehnocrați, pe care îl conduceți, de a face autostrăzi sau de a redresa economia, mai ales în contextul economic global și luînd în considerare timpul scurt pe care îl aveți la dispoziție.

 

Credem însă că un guvern care se revendică aparținînd valorilor și civilizației europene, așa cum vă prezentați, nu are nici o scuză să perpetueze și să nu ia nici o măsură împotriva practicilor prezentate mai sus, împotriva ”Afacerii Maidanezul” și a torturării și uciderii în chinuri a zeci, poate sute de mii de cîini fără stăpîn în România.

 

Într-o țară în care animalele sînt chinuite și umilite în ultimul hal, nici oamenii nu pot fi demni. Să colaborăm cu toții, pentru a ne recîștiga demnitatea!

 

 

 

 Autorul petiției

    https://www.facebook.com/opriti.crima/


OPRIȚI CRIMA! https://www.facebook.com/opriti.crima/    Contactați autorul petiției